London Blog

Vi kan vårt reisemål

London Blog

Vi kan vårt reisemål

Westminster og Trafalgar

Landet styres fra Westminster og Whitehall, og det er også her politikken, kongehuset og kirken har sine hovedseter. Er du politisk interessert er det et must å besøke området, som er ganske maskulint med tunge bygninger, statuer, brede veier og plasser.

I parlamentet, Houses of Parliament, sitter overhuset og underhuset. Begge kamrene er åpne for offentligheten, og det er ettertraktet å overvære debattene, som kan gå livlig for seg. Byggverkene er utrolig flotte og imponerende i viktoriansk gotisk stil med hundrevis av spir. Mange tror at det er det 96 meter høye nygotiske tårnet som heter Big Ben, men egentlig er det den 13 tonn tunge klokken som henger oppe i tårnet. Det er nok en av verdens mest berømte klokker, og lyden av klokken som slår kan gi noen og enhver frysninger.

Et raskt blikk på klokketårnet om kvelden vitner om hvor lange arbeidsdager parlamentet har, for det er lyst der så lenge politikerne jobber i underhuset. Turister fra andre land kan dessverre bli skuffet, siden det kun er faste beboere i Storbritannia som har rett til å komme opp i tårnet.

Den mest kjente adressen i London er nok Downing Street 10 – de fleste vet hvem som bor der. Siden 1735 har britiske statsministre hatt sin offisielle bolig der, og landets finansministre har bodd og bor fremdeles i nr. 11. På grunn av høye sikkerhetsgitre kan man ikke se så mye utenfra.

Westminster Abbey er kjent som House of God and House of Kings. Den fransk-gotiske kirken ble grunnlagt som kloster i 1065 og er senere ombygget til kirke. Hit kommer det 3 millioner besøkende hvert år for å se hvor man siden 1200-tallet har kronet de kongelige, avholdt brylluper og begravet de britiske monarkene. Det var også her Lady Diana ble bisatt.

Regentparets offisielle residens, Buckingham Palace, er et imponerende slott fra 1700-tallet. Det har 660 værelser, og 18 saler som er åpne for publikum. Her kan du nyte synet av gull og tunge lysekroner samt imponerende malerier av blant andre Rembrandt. Utenfor kan du se vaktskiftet, hvor de flotte vaktene med røde jakker og høye svarte pelsluer avløser hverandre.

Trafalgar Square er en storslått og travel plass som ble skapt til ære for Lord Nelson. Den er nok Londons mest berømte, med store løver av bronse, fontene og tusenvis av duer som du ikke kan unngå å legge merke til. I tillegg til å vise Englands VM- og EM-fotballkamper på storskjerm, er det tradisjoner året rundt, som for eksempel å vasse i fontenen om sommeren, synge julesanger i desember og feire nyttår. I tillegg er den endestasjonen for enhver demonstrasjon med respekt for seg selv.

På Trafalgar Square holder National Gallery også hus. Her blir det vist frem 2300 vesteuropeiske maleriers stilarter fra 1250 til 1900.

Vil du se flere gallerier og muséer kan du ta turen innom National Portrait Gallery, som er fylt med 9000 fascinerende portretter av kongehuset, politikere og rockestjerner i tillegg til fotoutstillinger.

Eller besøk Tate Britain, et elegant museum som opprinnelig het Tate Gallery. Her kan du se britisk kunst fra de siste ca. 500 årene samlet.

I det elegante St. James’s ligger Jermyn Street, som er hovedgaten, hvor engelske gentlemen kjøper alt fra sokker og hatter til parfyme. I mange år har det vært gammeldags høflig service i de gamle fine butikkene og stemningen er behagelig avdempet.

Besøk også Fortnum & Mason, som er en stor og fin delikatesseforretning fra 1707 med gode og lekre varer – som dog ligger i den dyrere ende av skalaen. Matkurvene deres er berømte, og julekakene og påskeeggene er verdensberømte. Hos F & M kan du for øvrig også nyte en afternoon tea.

Cabinet War Rooms er et spennende og stemningsfullt museum bestående av 21 rom under jorden. Det var fra disse rommene Winston Churchill og høytstående medlemmer av den britiske regjeringen styrte landet under 2. verdenskrig. Her jobbet og levde de, og alle tingene står nøyaktig som de gjorde da krigshovedkvarteret lukket i august 1946 – nå bare med glassplater foran. Det er blant annet det som gjør muséet så autentisk. Man får følelsen av at Chrurchill og folkene hans akkurat har dratt hjem etter dagens arbeid, for det ligger sukkerbiter ved siden av kaffekoppen og sigarstumper i askebegeret.

Har du behov for grønne omgivelser og frisk luft er St. James’s Park storslått og vakker. Fra broen i parken har du en fantastisk utsikt mot både Buckingham Palace og Whitehall.

NYESTE INNLEGG

Hvis du er interessert i vitenskap og historie, er Greenwich Mean Time (GMT) et must-besøk. GMT er tidssonen som brukes som referansepunkt for tid over

Regent’s Canal er en pittoresk kanal som slynger seg gjennom hjertet av London. Kanalen ble bygget i 1812 for å transportere varer fra Midlands til

For naturelskere og friluftsentusiaster er Hackney Marshes et must-besøk. Dette naturreservatet ligger i Hackney i Øst-London og tilbyr et fristed fra byens travle tempo. Reservatet

Gjemt i hjertet av City of London finner du St. Dunstan in the West, en kirke med en fascinerende historie og en vakker hage med

Forbered deg på en reise tilbake i tid når du besøker Dennis Severs’ House, et restaurert 18. århundres hus i Spitalfields. Dette unike museet gir

Opplev moderne og samtidskunst på Tate Modern. Se verk av Andy Warhol, Damien Hirst, Ai Weiwei og andre kunstnere. Lær om kunstbevegelser, delta på workshops,

Om Oss

Bloggen er et bidrag til å gi deg tips og råd for en minneverdig reise til London. 

Alt fra anbefalte reiseruter og de beste tidspunktene å besøke berømte attraksjoner til lokale spisesteder og kulturelle arrangementer. Enten du er interessert i kunst, historie, shopping eller gastronomi, vil vi veilede deg gjennom Londons mangfoldige tilbud.

Vi er dedikert til å gjøre din London-opplevelse uforglemmelig, og vi håper vi kan være din trofaste følgesvenn for å utforske denne fantastiske byen.

Bloggen drives som et supplement til Londontown.no.
Benytt den ekspertise vi har opparbeidet etter mer en 30 år som leverandør av reiser til London og England.

Følg meg

Siste innlegg

© 2000-2023. All Right reserved by Londontown.no