Reise rundt i London med tube, buss, taxi osv
TAXI: Det et er to typer taxier i London, de såkalte black cabs og minicabs. Det er enkelt å gjenkjenne de første på grunn av formen, selv om noen av dem har skiftet ut den tradisjonelle svarte fargen eller en flerfarvet reklame.
Når taxien er ledig, lyser den gule lampen på taket. Blackcabs har ikke faste holdeplasser, men må kapres når de passerer deg på gata. Men ved alle store trafikknutepunkter er det gjerne et større antall biler som venter på kunder.
De har en fast starttakst, og deretter en priskombinasjon av avstand og tid. Du må betale mer for bagasje, ekstra pasasjerer og turer om natten, men taxi er billig i forhold til det vi er vant med her hjemme. Allikevel er blac cab sjåfør et godt betalt yrke i London, men de har også en 3- 5 årig utdannelse. De må kjenne alle gater, restauranter og teater i sentrale London.
Ser du en moped/motorsykkel med et stativ med kart foran, og en L bak, er det kommende sjåfører som kjører rundt for å lære.
Det er i dag registrert 21.000 black cabs i sentrale London.
Minicabs er privateide biler som tilbyr sine tjenester direkte, spesielt om natten når det ikke er så mange av de andre taxiene ute. Hvis du bestemmer deg for å ta en minicab, bør du be om/avtale pris før du setter deg inn, eller ringe etter en bil som er tilknyttet et taxiselskap. Disse finner du over hele byen.
Resepsjonen på hotellet hjelper deg med dette. Be om råd fra dem om hvor mye du bør betale for din tur. Jeg har selv opplevd at minicabs faktisk tar høyere pris en black cabs.
Dette er et marked som ikke har faste takster, og ikke er regulert.
Mini cabs har et merke i frontruta som viser at de er godkjent for transport.
TUBE: London Underground (Tube) er den enkleste måten å reise rundt i byen på. De fleste klarer seg med å bruke Tuben i tillegg til å komme seg rundt til fots. Skaff deg et Tubekart, og planlegg dagens reise før du reiser fra hotellet. Alle stasjoner er godt bemannet, og de er gjerne behjelpelig med å planlegge turen for deg.
Alle stasjoner har en oversikt nede på selve stasjonen med lystavler som viser når neste bane kommer og hvor den går.
Ikke glem å ta vare på billetten, du trenger den for å komme ut av stasjonen.
Det er flere måter å betale for å reise med Tuben. På alle stasjoner er det en automat hvor du kan kjøpe enkeltbillett, dagskort, 3-dagers og 7-dagers kort. Dette er den dyreste måten å reise på. Den billigste er å bryke Oystercard, et blått kort som du vil se alle Londonere bruker.
Kortet kjøpes på stasjonen (£5), og kan fylles opp ved behov på stasjonene.
Fyller du på £20, vil du normalt klare deg på en weekend.
Oystercard kan brukes både på Tuben, på busser og på London Overground.
Hvis du vil unngå stappfulle tog, begrens bruken i morgenrushet (8-10), kveldsrush og når alle skal på teatrene i West End (17 – 19.30) og hjem igjen fra teatrene (22 – 22.30).
Du kommer deg med toget, men egner seg ikke for deg som har klaustrofobi 😉
Skal du på fotballkamp eller på konsert, pleier jeg å anbefale å reise fra hotellet 2 – 2.30 time før arrangementet. Du kan tenke deg trafikken når feks. 70.000 tilskuere skal til Emirates for å se Arsenal.
Uansett hvor du skal i byen, er Tuben den absolutt raskeste måten å bevege seg rundt med.
Tubesjåfør er også et godt betalt yrke, fordi de har en meget sterk fagforening som ikke er redd for å ta ut sjåførene i streik en dag eller to. For deg som weekendturist er dette sjelden et problem fordi de ønsker å ramme pendletrafikken på hverdager.
London Underground dekker store deler av byen med total lengde på 400 km og 270 stasjoner. De frakter 1,3 milliarder passasjerer i året!
De underjordiske strekningene er anlagt på to nivåer, noen rett under overflaten («subsurface lines»), og noen dypt nede i bakken (de opprinnelige «tube lines»). De øverste har skinnegangen bare omkring 5 meter under overflaten, mens de dype ligger på 20 meter eller mer (opptil 69 m). Tuben er stengt mellom 24.00 – 05.00.
BUSS: Buss går langsommere enn Tuben, men fra buss opplever du mer av byen, særlig hvis du sitter øverst i en av de mange dobbeltdekkere. Du bruker ditt dagskort eller Oystercard på buss også. Buss er også en forholdsvis rask måte å reise på om kveld og natt. Nattbussene går mellom 23.00 – 06.00.
De sier at det er enkelt å lære seg bussystemet i London, men jeg må innrømme at etter 20 år med utallige turer, har jeg ennå ikke skjønt det (kan jo være meg som er litt treg 😉