logo350

Hva gjør vi en regnværsdag i London

Hva gjør vi en regnværsdag i London

Hva gjør man i verdensbyen når skyene åpner seg? Søker innendørs, selvsagt. De fleste av Londons severdigheter er heldigvis under tak. Med kort vei til nærmeste, varmende te-kanne.

London er liksom mest seg selv når det plasker ned. Det er på en skikkelig regnværsdag at byens overflødighetshorn av attraksjoner byr seg frem: alle raritetene og «hemmelighetene» som man aldri snubler over i godvær.

Uansett hva som foregår når du er i London, kan du trygt sette kursen for British Museum ved Russel Square, Victoria & Albert museet på Knightsbridge eller Tate-galleriet: Nå er det to av dem; den britiske samlingen er i det «gamle» Tate, mens den moderne, internasjonale kunsten har funnet ly i hva som er blitt et av Europas mest spennende kunsthus, det gamle kraftverket på bredden av Syd-Themsen. Et lite tips: Tates museumsrestauranter er utmerkede steder å spise lunsj.

Hvis det pøser, bør kanskje neste stopp være James Smith & Sons i New Oxford Street, Londons mest velutstyrte paraply- forretning, med en «brolly» for alle personligheter og værtyper. Men flere museer venter.

Londons motstykke til vårt eget Tekniske Museum heter, naturlig nok, Science Museum. Her får du nærkontakt med mange av Vestens store oppfinnelser, fra de første dampmaskiner til intrikate, forbløffende (og vakre!) instrumenter og måleapparater i messing, sølv og mahogni – et tilbakeblikk på menneskets forsøk på fravriste universets dets lover og hemmeligheter. Museet er stadig oppdatert med inntekter fra britenes Lottospill, og er en severdighet for hele familien.

Tvers over Themsen finner du den nye Imax-kinoen, med Storbritannias største lerret og et familievennlig repertoar på flere filmer, fra Afrikas savanner til utforsking av rommet. Foretrekker du sistnevnte, sett kursen for London Planetarium, hvor andre, fjernere stjerner blinker mot deg fra kuppelen. Her vises også filmopptak av rockekonserter – i megaformat. I nabobygningen finner du Madame Tussauds voksdukker, kanskje en aldri så liten nedtur hvis du kommer storøyd og sanseløs fra planetariets magiske verden.

Mange av smugene, som Burlington Arcade, er overbygd, slik at shoppingen kan fortsette i høygir selv om det er lavtrykk. Men det er ikke spesielt rimelig her, og det er det heller ikke hos Berry Bros. & Rudd, som i over 300 år har huset London en av Londons største vinkjellere. Hos denne ærverdige vinhandleren har du 215.000 flasker å velge mellom, samt Cutty Sark i alle mål og størrelser, forretningens egen (og høyst profitable) oppfinnelse.

En kort promenade unna, i The Cabinet War Rooms, har man barrikadert seg skikkelig mot regnet – langt under jorden. Men så regnet det også V1 raketter over London under krigen, og Winston Churchill & Co var trygge her nede, i et interiør beholdt slik det var under Blitz’en, og hvor man slett ikke trenger mye fantasi for å oppleve krigens, og Storbritannias, mest dramatiske øyeblikk.

Mer action? Ta undergrunnsbanen til The Imperial War Museum, der de livaktige multimedia-utstillingene får deg til å føle krigens redsler inn på kroppen der du tørrskodd beveger deg fra den første verdenskrigs skyttergraver til blitz-bombingens redsler for så å få innvollene kraftig rystet under et skrekkinnjagende bombetokt over fiendtlige linjer.

Fengslende er det også, hvis det fremdeles regner, å finne en tilskuerplass i Old Bailey, den gamle rettsalen der så mange lovbrytere har fått sine dødsdommer opplest. Og stadig vekk føres dagens mer eller mindre lyssky elementer foran parykkledde dommere – hverdagsdramaer vel så spennende som det du finner på West Ends scener.

Etter alt dette (skal dette regnet aldri holde opp?) trenger man kanskje slappe av med litt god, klassisk musikk. Det finner du flere ettermiddager i uken i Trafalgar Squares stemningsfulle kirke St Martin in-the-Fields, der Englands toppmusikere øver til kveldens «music by candlelight.» Stemning er det også i kjelleren, The Crypt, der en liten kafé venter, og en artig bokhandel.

Men ønsker du virkelig å fortape deg i bøker, må du noen kvartaler vestover. For nå har Charing Cross’ berømte Foyles’ boklade fått alvorlig konkurranse fra Watersones nye flaggskip midt på Piccadilly-gaten – en bokelskers drøm i seks etasjer inkludert kafeer, barer og en god restaurant. Utmerket er også Dillon-bokhandelen ved Russel Square, eller den for reiseglade uunværlige Stanfords i Sohos Long Acre, bugnende av guidebøker, kart, oppslagsverk og reiseskildringer fra alle verdenshjørner.

Men vi har helt glemt å drikke te. Nytrukket te og regntunge scones med syltetøy og krem. Den inntar propre briter på Ritz eller Savoy, omgitt av sosietetsdamer og tjenende ånder. Pen i tøyet må man være skal man drikke te her. Er du mer uvørent kledd, ikke fortvil, for både atmosfæren og teen er vel så oppkvikkende i restauranten Criterion på Piccadilly, eller i toppetasjen til gourmetparadiset Fortnum & Mason.

Det sildrer stadig?
På tide å se seg om etter noen teaterbilletter for kvelden eller for en matineeforestilling.. Billettkiosken på Leicester Square selger billetter for halv pris. Men hold deg unna det nye Globe-teatret, der Shakespeares klassikere oppføres i en bygning som er en trokopi av den opprinnelige. Ihvertfall når det regner, for teatret er uten tak, og de med ståplass er sterkt utsatt for værgudenes luner. Og hvis alt er utsolgt, skaff deg ukens eksemplar av Time Out, finn deg nok en pub, la sidene blafre mens du lider valgets kval over det ufattelige underholdningstilbud som London byr på hver eneste dag i året. Regn eller ikke regn.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Søk her

Siste post

Relaterte innlegg

Opplevelser i London

Vi har fått et par bilag fra Steinar Bang med opplevelser i London: For 2 uker siden gikk jeg i området Acton, Ealing, da en fin,

Les mer »

Konserter London 2017

MAI: Roger Hodgson 20. mai Harry Potter  11. og 12. mai Beach Boys 18. og 19. mai Ariana Grande 25. mai Ed Sheeran 1, 2 og 3. mai  Sigma 27.

Les mer »

Besøk Downton Abbey

Se de mest kjente filmsettene fra den prisbelønte TV-serien Downton Abbey på en heldagstur fra London! Etter å ha vært innom Oxford, kan du ta en

Les mer »