London Blog

Vi kan vårt reisemål

London Blog

Vi kan vårt reisemål

Hva gjør man i verdensbyen når skyene åpner seg? Søker innendørs, selvsagt. De fleste av Londons severdigheter er heldigvis under tak. Med kort vei til nærmeste, varmende te-kanne.

London er liksom mest seg selv når det plasker ned. Det er på en skikkelig regnværsdag at byens overflødighetshorn av attraksjoner byr seg frem: alle raritetene og «hemmelighetene» som man aldri snubler over i godvær.

Uansett hva som foregår når du er i London, kan du trygt sette kursen for British Museum ved Russel Square, Victoria & Albert museet på Knightsbridge eller Tate-galleriet: Nå er det to av dem; den britiske samlingen er i det «gamle» Tate, mens den moderne, internasjonale kunsten har funnet ly i hva som er blitt et av Europas mest spennende kunsthus, det gamle kraftverket på bredden av Syd-Themsen. Et lite tips: Tates museumsrestauranter er utmerkede steder å spise lunsj.

Hvis det pøser, bør kanskje neste stopp være James Smith & Sons i New Oxford Street, Londons mest velutstyrte paraply- forretning, med en «brolly» for alle personligheter og værtyper. Men flere museer venter.

Londons motstykke til vårt eget Tekniske Museum heter, naturlig nok, Science Museum. Her får du nærkontakt med mange av Vestens store oppfinnelser, fra de første dampmaskiner til intrikate, forbløffende (og vakre!) instrumenter og måleapparater i messing, sølv og mahogni – et tilbakeblikk på menneskets forsøk på fravriste universets dets lover og hemmeligheter. Museet er stadig oppdatert med inntekter fra britenes Lottospill, og er en severdighet for hele familien.

Tvers over Themsen finner du den nye Imax-kinoen, med Storbritannias største lerret og et familievennlig repertoar på flere filmer, fra Afrikas savanner til utforsking av rommet. Foretrekker du sistnevnte, sett kursen for London Planetarium, hvor andre, fjernere stjerner blinker mot deg fra kuppelen. Her vises også filmopptak av rockekonserter – i megaformat. I nabobygningen finner du Madame Tussauds voksdukker, kanskje en aldri så liten nedtur hvis du kommer storøyd og sanseløs fra planetariets magiske verden.

Mange av smugene, som Burlington Arcade, er overbygd, slik at shoppingen kan fortsette i høygir selv om det er lavtrykk. Men det er ikke spesielt rimelig her, og det er det heller ikke hos Berry Bros. & Rudd, som i over 300 år har huset London en av Londons største vinkjellere. Hos denne ærverdige vinhandleren har du 215.000 flasker å velge mellom, samt Cutty Sark i alle mål og størrelser, forretningens egen (og høyst profitable) oppfinnelse.

En kort promenade unna, i The Cabinet War Rooms, har man barrikadert seg skikkelig mot regnet – langt under jorden. Men så regnet det også V1 raketter over London under krigen, og Winston Churchill & Co var trygge her nede, i et interiør beholdt slik det var under Blitz’en, og hvor man slett ikke trenger mye fantasi for å oppleve krigens, og Storbritannias, mest dramatiske øyeblikk.

Mer action? Ta undergrunnsbanen til The Imperial War Museum, der de livaktige multimedia-utstillingene får deg til å føle krigens redsler inn på kroppen der du tørrskodd beveger deg fra den første verdenskrigs skyttergraver til blitz-bombingens redsler for så å få innvollene kraftig rystet under et skrekkinnjagende bombetokt over fiendtlige linjer.

Fengslende er det også, hvis det fremdeles regner, å finne en tilskuerplass i Old Bailey, den gamle rettsalen der så mange lovbrytere har fått sine dødsdommer opplest. Og stadig vekk føres dagens mer eller mindre lyssky elementer foran parykkledde dommere – hverdagsdramaer vel så spennende som det du finner på West Ends scener.

Etter alt dette (skal dette regnet aldri holde opp?) trenger man kanskje slappe av med litt god, klassisk musikk. Det finner du flere ettermiddager i uken i Trafalgar Squares stemningsfulle kirke St Martin in-the-Fields, der Englands toppmusikere øver til kveldens «music by candlelight.» Stemning er det også i kjelleren, The Crypt, der en liten kafé venter, og en artig bokhandel.

Men ønsker du virkelig å fortape deg i bøker, må du noen kvartaler vestover. For nå har Charing Cross’ berømte Foyles’ boklade fått alvorlig konkurranse fra Watersones nye flaggskip midt på Piccadilly-gaten – en bokelskers drøm i seks etasjer inkludert kafeer, barer og en god restaurant. Utmerket er også Dillon-bokhandelen ved Russel Square, eller den for reiseglade uunværlige Stanfords i Sohos Long Acre, bugnende av guidebøker, kart, oppslagsverk og reiseskildringer fra alle verdenshjørner.

Men vi har helt glemt å drikke te. Nytrukket te og regntunge scones med syltetøy og krem. Den inntar propre briter på Ritz eller Savoy, omgitt av sosietetsdamer og tjenende ånder. Pen i tøyet må man være skal man drikke te her. Er du mer uvørent kledd, ikke fortvil, for både atmosfæren og teen er vel så oppkvikkende i restauranten Criterion på Piccadilly, eller i toppetasjen til gourmetparadiset Fortnum & Mason.

Det sildrer stadig?
På tide å se seg om etter noen teaterbilletter for kvelden eller for en matineeforestilling.. Billettkiosken på Leicester Square selger billetter for halv pris. Men hold deg unna det nye Globe-teatret, der Shakespeares klassikere oppføres i en bygning som er en trokopi av den opprinnelige. Ihvertfall når det regner, for teatret er uten tak, og de med ståplass er sterkt utsatt for værgudenes luner. Og hvis alt er utsolgt, skaff deg ukens eksemplar av Time Out, finn deg nok en pub, la sidene blafre mens du lider valgets kval over det ufattelige underholdningstilbud som London byr på hver eneste dag i året. Regn eller ikke regn.

NYESTE INNLEGG

Opplev moderne og samtidskunst på Tate Modern. Se verk av Andy Warhol, Damien Hirst, Ai Weiwei og andre kunstnere. Lær om kunstbevegelser, delta på workshops,

Beundre en samling av vestlig europeisk kunst fra 1300-tallet til 1900-tallet på National Gallery. Se verk av Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Claude Monet

Gå ned i denne fascinerende krypten, den største i London, og se gravene til berømte personer som admiral Nelson og Sir Winston Churchill. Lær om

Opplev den pittoreske Regent’s Canal på en spasertur, sykkeltur eller båttur. Beundre den vakre arkitekturen langs kanalen, stopp ved koselige kafeer og puber for mat

Denne store parken i Nordvest-London tilbyr en oase av fred og ro midt i den travle byen. Gå tur, sykle, jogge eller bare slapp av

Dette UNESCO-verdensarvsteder er et botanisk eventyr med over 50 000 forskjellige plantearter fra hele verden. Gå deg vill i vakre hager, besøk historiske palasser som

Om Oss

Bloggen er et bidrag til å gi deg tips og råd for en minneverdig reise til London. 

Alt fra anbefalte reiseruter og de beste tidspunktene å besøke berømte attraksjoner til lokale spisesteder og kulturelle arrangementer. Enten du er interessert i kunst, historie, shopping eller gastronomi, vil vi veilede deg gjennom Londons mangfoldige tilbud.

Vi er dedikert til å gjøre din London-opplevelse uforglemmelig, og vi håper vi kan være din trofaste følgesvenn for å utforske denne fantastiske byen.

Bloggen drives som et supplement til Londontown.no.
Benytt den ekspertise vi har opparbeidet etter mer en 30 år som leverandør av reiser til London og England.

Følg meg

Siste innlegg

© 2000-2023. All Right reserved by Londontown.no