logo350

Følg i fotsporene til Sherlock Holmes i London

Overalt i London finner du spor av Sherlock Holmes. Men å finne mesterdetektivens residens i Baker Street 221b er ikke lett. Baker Street 221 har alltid vært en imaginær Holmes-adresse. Da Conan Doyle presenterte sin mesterdetektiv første gang, gikk Baker Street visstnok bare til nr. 80…

Det første møte med mesterdetektiven får du allerede nede på Baker Street stasjon, hvor veggene er dekorert med hans profil.
Vel oppe fra stasjonen, finner du en statue av helten. I sommersesongen vil du også treffe han rett utenfor stasjonen, hvor han deler ut kart og henvisninger til museet bort i gata.

Vel ute fra stasjonen, ser du statuen rett foran deg.
Ser du til venstre, ser du Madame Tussauds. Rett foran deg har The Original Tours bussene stoppested.
Ta til høyre langs stasjonsbygningen til første kryss.
Svinger du igjen til høyre, er du nå i Baker Street.

Museet og butikken ligger ett par hundre meter opp i gata, på VENSTRE side. På turen oppover vil du også passere den berømte Beatles butikken med masse morsomme og sjeldne klenodier. Ta deg en tur innom!!

Men i dag kan du altså bese Holmes’ trange, overmøblerte gemakker, der han huserte hos Mrs. Hudson i årene 1881-1904. Værelsene, forbundet med en smal, knirkende tretrapp, er innredet som offisielt Sherlock Holmes-museum med suvenirbutikk i første.

Spaser først oppover Baker Street og kikk inn i hotellet (det tidligere KFUK-hjemmet Bedford House) som bærer Sherlock Holmes’ navn.

Neste stopp på turen er i Northumberland Avenue (ved Charing Cross T-banestasjon) – i puben Sherlock Holmes. Foran tappekranene står den mannevonde Hunden fra Baskerville betryggende utstilt i glass og ramme.

Men det er altså i Baker Street 221b og deromkring at du kan se de fleste sporene etter Holmes og hans gode venn Dr. Watson. Her er fortsatt varmen fra peisglørne, skrivepulten, den slitte ørelappstolen og forstørrelsesglasset – og her er værelsene virkelighetsnært befolket av rollefigurene i voks.
Ta turen inn.

I likhet med mange andre på øyriket liker Morse, Oxfords mest berømte detektiv, å løse kryssord. Nesten like mye som han liker å drikke øl. For det er på puben at Morse tenker mest og best. Den perfekte lykken er å sitte på en pub med en pint som andre har spandert på ham, samtidig som han løser kryssord.

Tusenvis av turister kommer hit hvert eneste år for å vandre i de samme gatene som Morse, drikke ekte øl i de samme pubene, og entre de samme portene inn til collegene. Bevæpnet med guidebøker og kamera leter de entusiastisk etter Morses fotspor, i et forsøk på å forstå mer av hans liv. Et mysterium som de aldri oppklarer, er hvor ungkarshulen hans er.

Oxford bør oppleves til fots, for her er mye å se og mange historier som bør lyttes til. 800 års fargerik historie, ærverdige universitetsbygninger, berømte personer, buktende kanaler og rare tradisjoner. Vi passerer Randolp Hotel i Beaumont Street. Bygningen ligger som et gotisk skrekk-kabinett fra en fjern fortid. Hotellet kan lokke med sin egen Morse Bar, men stedet har ikke den fornemme stilen som tidlig på 1900-tallet, da den fristet gjestene med «ladies coffeeroom, night porter and American elevator».

Ett av vannhullene som Morse søker tilflukt i for å la tankene strømme, er The White Horse i Broad Street. I det som eieren hevder er byens minste, eldste og mest berømte pub kan du hvile deg fra turistene som flokker seg gjennom gatene.

Puben har hatt mange navn opp gjennom årene. Før den fikk navnet White Horse, het den The Elephant.

På White Horse sitter turistene og planlegger neste spasertur. Noen av dem legger ikke merke til skiltet som henger over døren på vei ut: Mind your head!

Ordene som kommer etter de lave dunkene når hoder treffer bjelken over døren, avslører at turistene kommer fra mange land.

Tradisjonsrike The Bear Inn i Alfred Street er en av byens minste puber. Her finnes trolig verdens største samling av slips ? over 7000 stykker. Eieren Alan Course gjorde noe impulsivt en kveld på 1950-tallet, som siden skulle bli en tradisjon: Han klippet av slipset til en av gjestene, uten å spørre om lov først. Siden har han svingt saksen med grasiøs presisjon.

Som belønning for at du har bidratt til utsmykningen av puben, spanderer verten en halvliter.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Søk her

Siste post

Relaterte innlegg

Opplevelser i London

Vi har fått et par bilag fra Steinar Bang med opplevelser i London: For 2 uker siden gikk jeg i området Acton, Ealing, da en fin,

Les mer »

Konserter London 2017

MAI: Roger Hodgson 20. mai Harry Potter  11. og 12. mai Beach Boys 18. og 19. mai Ariana Grande 25. mai Ed Sheeran 1, 2 og 3. mai  Sigma 27.

Les mer »

Besøk Downton Abbey

Se de mest kjente filmsettene fra den prisbelønte TV-serien Downton Abbey på en heldagstur fra London! Etter å ha vært innom Oxford, kan du ta en

Les mer »