London Blog

Vi kan vårt reisemål

London Blog

Vi kan vårt reisemål

Jostein Pedersen har vært bosatt i London i en årrekke og kjenner byen bedre enn de fleste.
Han har gitt oss endel gode tips, som vi vil videreformidle til dere framover.

En regner med at over 500 000 nordmenn besøker London i året. Mange av dem tar kontakt med meg for å få tips om alt fra hvor en får kjøpt de beste kamelhårsfrakkene (Harrods) til Paul McCartneys privataddresse. Det er rett og slett enestående hvor opptatt fok er av Beatles. Her har jeg samlet noen av de viktigste Beatles-addressene i London. Og stakkars Paul med familie bør få bo i fred, så den addressen deler jeg ikke ut!

Trident Studios, 17 St. Ann’s Court
Her ble mesteparten av Abbey Road og mye av White Album spilt inn. Grunnen var at de hadde 8-spors utstyr mot Abbey Roads mer kummerlige 4-spor. Ogsa Ringo Starrs Sentimental Journey, George Harrisons All Things Must Pass, Lou Reeds Transformer, David Bowies Hunky Dory, Ziggy Stardust og Aladdin Sane, Genesis’ Trespass og Supertramps Crime of the Century er spilt inn her. Studioets gamle piano er legendarisk, det ble nemlig brukt bade pa Hey Jude, Elton Johns Goodbye Yellow Brick Road og Queens Bohemian Rhapsody!

Sutherland House, 5-6 Argyll Street, vegg-i-vegg med London Palladium Theatre (na hjemmet til Chitty Chitty Bang Bang!)
Her i 5. etasje la kontorene til Brian Epsteins NEMS (North End Music Stores Enterprises). Der holdt de hus til noen maneder etter Epsteins dod i ’67, da de flyttet til 3 Hill Street i Mayfair. Elvis Costellos mor Lillian MacManus arbeidet i NEMS-butikken i Liverpool (plater og noter) og ble butikksjef for plateavdelingen i Selfridges pa Oxford Street.
Beatles opptradte pa Palladium i oktober 1963. De var hovedattraksjon i Saturday Night at the London Palladium (legendaisk fjernsynsshow) og dagen etter ble begrepet «Beatlemania» fodt!

100 Club, 100 Oxford Street
Dette er den eneste av de sagnomsuste klubbene som fremdeles eksisterer. Beatles spilte visstnok aldri her, men de var alle flittig besokende. Klubben apnet i 1942 og har alltid hatt en meget apen holdning til alle genre. Deres siste storhetstid var under punkbolgen pa 70-tallet. «Alle» har spilt her. I dag er det mye folk, heavy og northern soul der – en salig blanding!

57 Wimpole Street
Da Beatles flyttet «ned» til London i ’63 bodde Paul McCartney pa kvistvarelset hjemme hos forloveden Jane Ashers foreldre. Han bodde der i nesten tre ar. Det var her han skrev I Wanna Hold Your Hand tilegnet Jane og Yesterday. Den godeste Paul hadde matvett. Senere ble Jane Asher stor skuespillerinne og kokebokforfatter. I frysedisken i ethvert britisk supermarked finnes frysekaker fra Jane Asher – sammen med vegetarretter fra Linda McCartney! Paul flyttet sent ’65 til eget hus i 7 Cavendish Avenue – i gaavstand til Abbey Road.

94 Baker Street, hjornet av Paddington Street
Her la den! Den fantastiske Apple Boutique som var voldsomt popular i sju fattige maneder fra desember ’67 til juni ’66. Da matte den stenge pga kaotisk forretningsforsel og darlig ledelse. Na tror jeg det er en eiendomsmegler der. Men i Baker Street far en Sherlock Holmes pa kjopet!

20 Manchester Square
Her holdt EMI til . Mest kjent for omslagene av Please Please Please Me, det rode og bla samlealbumet. Det forste bildet ble tatt i februar ’63, det siste i mai ’69. Britpop-gruppen Blur brukte noyaktig samme posering i august ’95. Samme maned flyttet EMI til Brook Green nar Hammersmith der de fremdeles er.

34 Montagu Square
En adresse for feinschmeckere. Her bodde Ringo Starr i kjeller- og forste etasjen. Han kjopte den ‘ 65, men leide den mye ut. Han giftet seg med Maureen Cox og flyttet pa landet, til herskapshuset Sunny Heights i Weybridge. Paul bodde mye her fra og til og hadde et ministudio i kjelleren. Her ble Eleanor Rigby til. Neste leieboer var Jimi Hendrix og hans manager Chas Chandler. De ble kastet ut etter a ha malt alle rommene svarte! I juli ’68 flyttet John og Yoko hit etter at John hadde flyttet fra Cynthia og Julian i Weybridge. Omslagsbildet til Two Virgins er tatt her. Det var John og Yokos forste hjem sammen. I oktober samme ar gjennomforte politiet razzia og fant cannabis. John ble domt, en dom som senere skapte problemer da han sokte om amerikansk statsborgerskap. Ringo ble luta lei alle de brakete leieboerne og solgte leiligheten i 1969. Den er na i privat eie hos en mann som er tilsvarende lei allverdens Beatles-tilhengere som foretar pilegrimsferd dit!

Ritz Hotel, 150-153
Ikke bare narkafe og stamsted til prins Charles og Camilla Parker Bowles, men hotellet der Paul giftet seg med Linda i mars ’69. George var der sammen med sin kone Patti Boyd som han skrev Something til. Senere skulle ogsa Eric Clapton bli forelsket i Patti og skrive Layla til henne. Ellers er hotellet beromt for at Mick Jagger bodde der mens han var i skatteksil fra desember ’78 til januar ’79. Han skrev Start Me Up der, forste singelen fra Stones’ ’81-album Tatoo You.

3 Saville Row
Huset til admiral Lord Nelson og hans elskerinne Lady Hamilton. Mest kjent som hovedkvarteret til Apple Corporation som flyttet dit i ’68. Alle fem etasjene var dekket med eplegront vegg-til-veggteppe. Hver eneste millimeter av inngangsdoren var alltid dekket med graffitti og hilsener fra Beatles-tilhengere fra hele verden. Ringo brukte doren pa omslaget av Ringo’s Rotogravure (1976). Doren ble byttet ut og visstnok sendt til John og Yoko i New York som hadde den i leiligheten sin i Dakota-bygningen i New York. Den nye doren ble utsatt for samme graffittibehandling helt til Apple flyttet i 1976. Det var ogsa her at Beatles for siste gang spilte for publikum, 30. januar 1969. Det skjedde uannonsert pa taket rundt lunsjtider. Konserten medforte trafikkaos i nabogatene og Royal Bank of Scotland pa andre siden av gaten klagde til politiet. Konserten ble stoppet etter 40 minutter. Den siste Beatles-melodien som ble spilt av Beatles pa konsert ble dermed Get Back. I dag huser bygningen noe sa usexy som bank- og finansfirmaer.

7 Cavendish Avenue
Paul kjopte huset for £40, 000 i ’65 da de andre Beatlene flyttet pa landet. Han eier det fremdeles. Her bodde han sammen med forloveden Jane Asher og skrev bl.a. Sgt Pepper’s, Helter Skelter og Penny Lane her. Enkelte sommerkvelder kunne forbipasserende hore Paul synge bak apne vinduer. En gang sang han Blackbird til ventende tilhengere utenfor. Stroket er en av Londons beste og her bor han na med sin nye kone Heather. (Gaavstand til Abbey Road).

3 Abbey Road
Bade studioet og fotgjengerovergangen er en av Storbritannias storste turistattraksjoner! Forste gang Beatles var her var 11. september 1962 da de spilte inn Love Me Do. Det hevdes at hele Please Please Me-albumet som ble spilt inn her i sin helhet tok bare 13 timer a spille inn.

33 Abbey Road, New London Synagogue
Liberal synagoge som har utmerkede musikkbarnehaver! Det var her minnestunden over Brian Epstein ble holdt den 17. oktober 1967. Alle fire Beatlene deltok.

24 Chapel Street, off Belgrave Square, ikke langt fra Norges ambassade i 25 Belgrave Sq.
Her bodde Brian Epstein. Han kjopte huset i desember ’64 og ble funnet dod her 27 august ’67, bare 32 ar gammel. Tre maneder tidligere holdt han selskap for a feire utgivelsen av Sgt. Pepper’s. Det var her det ble alvor mellom Paul og den amerikanske fotografen Linda Eastman som han savidt hadde mott tre kvelder tidligere pa Bag O’Nails Club i Kingley Street.

1-11 Flood Street, Chelsea Manor Studio
Fotostudio, fremdeles i full virksomhet. Her tok de omslagsbildet til Sgt Pepper’s 30. mars ’67. Det foregikk i studio fire med fotografen Michael Cooper foran den oppsiktsvekkende collagen av Peter Blake.

NYESTE INNLEGG

Legoland Windsor Resort er et fantastisk feriested som kombinerer moro, eventyr og magi for hele familien. Beliggende i den vakre byen Windsor, er dette resortet

Besøk denne praktfulle 17 hektar store eiendommen ved elvebredden midt i hjertet av Greenwich Maritime, som er en del av UNESCOs verdensarvliste. Billettene inkluderer tilgang

British Music Experience (BME) er et dynamisk museum og besøksattraksjon i London som tar deg med på en spennende reise gjennom Storbritannias musikkhistorie. Museet, lokalisert

Blenheim Palace ble bygget mellom 1705 og 1733 for John Churchill, den første hertugen av Marlborough, for å feire seieren over franskmennene i slaget ved

Museum of London Docklands er et museum som forteller historien om byens havn og industri. I 2023 åpnet museet en ny utstilling kalt Fashion City:

Tower Bridge: En praktfull bro med en rik historie Tower Bridge ble bygget mellom 1886 og 1894, og var den første hevebroen i London. Broen

Om Oss

Bloggen er et bidrag til å gi deg tips og råd for en minneverdig reise til London. 

Alt fra anbefalte reiseruter og de beste tidspunktene å besøke berømte attraksjoner til lokale spisesteder og kulturelle arrangementer. Enten du er interessert i kunst, historie, shopping eller gastronomi, vil vi veilede deg gjennom Londons mangfoldige tilbud.

Vi er dedikert til å gjøre din London-opplevelse uforglemmelig, og vi håper vi kan være din trofaste følgesvenn for å utforske denne fantastiske byen.

Bloggen drives som et supplement til Londontown.no.
Benytt den ekspertise vi har opparbeidet etter mer en 30 år som leverandør av reiser til London og England.

Følg meg

Siste innlegg

© 2000-2023. All Right reserved by Londontown.no