I 1969 ble de fotografert mens de gikk over forgjengerfeltet i nærheten av Abbey-Road studioet. Bildet ble tatt da de hadde en kort kaffepause fra innspillingen i studioet. Dette bildet preget forsiden på deres nest siste album «Abbey Road».
Første gang The Beatles besøkte London var tidlig i desember 1961. De fikk ingen platekontrakt i Liverpool, og satte derfor kursen for London. De hadde allerede skaffet seg ett navn i Hamburg etter tre suksessrike turer dit.
De fikk spillt inn en demoplate i London, som førte til tilbud om prøvespilling. Dette var 1.januar 1962 i Decca Studios i 165 Broadhurst Gardens i West Hamstead. De 15 låtene som ble spillt denne dagen finnes i dag kun som bootlegs fordi Decca Studios takket nei til å utgi noen plate med Beatles. Det har de nok angret mange en gang på…..
Under denne innspillingen bodde de på Royal Court Hotel i 8-10 Sloan Square.
I 1963 spillte The Fab Four inn sitt første album «Please Please Me» i Abbey-Road studioet på bare 13 timer. Dette førte til en strøm av fans til studioet, og fansen overnattet ofte utenfor studioet for å få ett glimt av sine ideoler. De spillte ofte inn sine album om natten.
Abbey Road Studioet regnes som en av de viktigste platestudioer gjennom tidene. Studioet er fortsatt i bruk, og mange av dagens artister spiller inn sin musikk her, bla. Sting, Elton John, Cliff Richard, Oasis og The Police.
Abbey Road og husene rundt står uforandret siden den gangen, og her kan du oppleve den samme stemningen som for 30 år siden. Det er en stor turiststrøm hele året til Abbey Road studioet. I dag er ikke studioet åpent for almennheten.
Fordi de benyttet dette studioet fast, kjøpte Paul McCartney seg en leilighet like i nærheten for å bo under plateinnspillingene. Huset ligger i nr 7 Cavendish Avenue. I denne leiligheten skrev han bla. Helter Skelter, Penny Lane og Sergant Pepper. Dette ble Linda og Pauls hjem fra 1966. Etter Lindas død har Paul fortsatt å bo her.
Det var også her George Harrison oppholdt seg sine siste dager før sin død i 2001.
Hele gruppen bodde her under innspillinger.
Guidede Beatles gåturer er ett annet alternativ. Starter ved utgangen av Tottenham Court Road (Dominion Theatre exit) eller Marylebone underground stations
Soho og Carneby Street
Soho er en bydel som fortsatt er preget av Beatles. Kanskje ikke så fargerik og interessant i dag som i -60 åra, men like fullt en opplevelse. Vi ankommer undergrunnen ved Oxford Street og går ned i Carneby Street.
På -60 tallets var begrepet «Swingin London» sentrert rundt Carneby Street og Soho.
Vi krysser Great Marlborough Street og kommer over i 5-6 Argyll Street. Her kan du ta på døra til Brian Epsteins tidligere kontor i NEMS Enterprices. Litt lenger øst kan vi se kontorene til Paul McCarneys selskap MPL Communications Ltd.
I 1 Soho Square og i 17 St.Annes Court finner vi The Sound Studios, tidligere kjent som Trident Studios. I 3 Savile Row finner vi hovedkvartalet til Beatles plateselskap Apple Corp. Det var på taket av denne bygningen Beatles spillte inn de legendariske takscenene til filmen «Let it Be».
Andre steder og adresser å oppsøke for den genuine Beatles-fan er bla. President Hotel i 8-10 Russel Square. Det var her bandets medlemmer bodde i 1963, da den kjente fotografen Dezo Hoffman tok dette bilder av gruppen.
Senere samme år flyttet gruppen inn i leilighetskomplekset i 57 Green Street.
John Lennon flyttet senere til 13 Emperors gate sammen med Cynthia og babyen Julian. George og Ringo ble boende en stund før de flyttet til Whaddon House, Williams Mews i Knightsbridge hvor Brian Epstein bodde på dette tidspunktet.
Dette er noen av stedene Beatles-fan og andre musikkinteresserte over hele verden besøker når de er i London, men listen er uendelig.
En passe avslutning på din Beatlesrunde i London kan være å besøke London Beatles Store som ligger i 231 Baker Street, like i nærheten av Sherlock Holms museet og Madame Tussaud. Her får du komplementert din Beatlessamling, kjøpt Beatles postkort, t-skjorter, posters, kakebokser og gullplater.
London er for mange rockens hovedstad og høydepunktene er mange.
Fra tidlig 60-tallet og i årene som kom var det swingin London som satte spor etter seg. Mange er der den dag i dag.
Så går turen til Piccadilly Circus. Vi går oppover Regent Street, svinger inn til høyre i Charles II Street. Vi går gjennom St. James Square, svinger opp mot høyre og inn i bvakgården – der dukker Masons Yard opp. Og det var hit vi skulle.
I 6 Maisons Yard lå i 1966 Indica Gallery. Det var eid av John Dundar, da gift med Marianne Faithfull.
Paul McCartney hjalp forresten til med å dekorere lokalene i tillegg til at han og Peter Asher hadde vært med å finansiere galleriet. Men det som stedet for all tid vil være mest kjent for er at det var her John Lennon for første gang traff Yoko Ono. Hun hadde utstilling her.
Tidligere NRK-profil Jostein Pedersen har vært bosatt i London i en årrekke og kjenner byen bedre enn de fleste.
Han har gitt oss endel gode Beatles-tips.
Gitarens mekka
Vi fortsetter vår vandring og beveger oss i retning av det som i sin tid ble kalt for Londons svar på amerikanernes «Tin Pan Alley», nemlig Denmark Street. På 60-tallet lå de fleste forlagene her, managere og businessfolk av ymse slag holdt hus her og det var her pengene sirkulerte.
Raskeste veien hit er å ta banen til Tottenham Court Road, gå ned Charring Cross og ta andre gata inn til venstre. Da står du plutserlig i begynnelsen av denne vesle gatestubben som har betydd så mye for engelsk musikkmiljø.
I dag er gaten fortsatt preget av musikalsk aktivitet, i første rekke forretninger som selger musikkinstrumenter og noter/bøker. Og det er hit de fleste søker når de skal ha seg en spessiell gitar, for her er utvalget enormt i alle prisklasser.
Det var her i 4 Denmark Street det legendariske Regent Studio lå på -60 tallet. Det var her Rolling Stones spillte inn sin første LP i 1964.
Ett par hus lenger opp i 6 Denmark Street finner vi NOTOM Vintage and Classic Guitars. Her drev Adam Newman sin meget velkjente og anerkjente gitarforretning, hvor mange rock-stars har kjøpt sine gitarer.
I samme kvartal finner du både Musicroom London, No Tom Guitares og Stairway to Kevin Guitars.
Punkens mekka Kings Road i Chelsea
I Chelsea sør-vest i byen finner vi Kings Road, som på -70 tallet var punkens mekka. Ta banen til Sloane Square, da er du midt i Kings Road.
Tidligere var denne gata ett samlingssted for hippier, rockere og punkere. Vårt første stoppested er 49 kings Road. I 1967-68 lå The Chelsea Drugstore her. Tar du for deg teksten i Stones-låta » you cant always get what you want» finner vi i 3.vers denne teksten; » I wnt down to the Chelsea Drugstore – To get your prescription Filled…». Minner !!
Fortsetter vi kommer vi til 125 Kings Road. I andre etasje bodde Eric Clapton en periode på -60 tallet. I samme hus bodde også tegneren og maleren Martin Sharp, som bla har laget coveret på Creams «Disaeli Gears».
Litt anonymt ligger også i dag Johanna Booth, en lokal antikvitetsforrwetning i 245A Kings Cross. Men på -70 tallet lå Chelsea Antique Market her, hvor Boy George sto bak disken og solgte antikviteter mens punken begynte å blomstre.
Vi kommer til 344 Kings Road. Her finner vi Ripple Records, plateselskapet til tidligere Rolling Stones bassisten Bill Wyman. På mange måter ett lite selskap, men herfra styrte han forretningsdriften sin, som inneholdt bla. plateutgivelser, ett forlag og management.
354 Kings Road er en større murbygning som på -70 tallet huset The Roebuck Public House. Dette var ett populært vanningshull for punkbevegelsen hvor ikke minst Sex Pistols har satt sine spor. I 1970 traff Marc Bolan bongospilleren Mick Finn her, og dermed var glamrockbandet T.Rex en realitet.
En populær pub er The man In The Moon, som har en lang historie i dette strøket. I 1977 var Adam and The Ants fast inventar her.
I 1971 åpnet Malcolm McLaren moteforretningen «Let it Rock» i 430 Kings Road. En dag i 1973 kom New York Dolls innom og la igjen endel pund for å fornye sin garderobe og i 1974 sa Chrissie Hynde opp jobben som journalist og stillte seg bak disken. Hun fikk følge av Glen Matlock. Og det var da Malcolm McLaren fikk ideen til Sex Pistols.
I 1975 skiftet butikken navn til «Sex».
I oktober 1975 var butikken åstedet for Sex Pistols første rehearsals hvor forbipasserende kunne se Johnny Rotten skrike seg hes til Alice Cooper låter som ble spilt på lokaltes jukebox.
Vi nærmer oss enden av Kings Road og i nummer 488. I 1967 lå «Granny Takes A Trip» her, en klesforretning som solgte psykedeliske klær, hvor bla. Marc Bolan var fast kunde.
500 Kings Road er i dag et stort tomt hus som kun benyttes som lager, men tidlig på -60 tallet var det et populært utested som het «The Wetherby Arms». Det var her Bill Wyman hadde sitt første møte med Rolling Stones den 7. desember 1962. De ville gjerne ha han med i Rolling Stones fordi han hadde egen forsterker, digre høytalere og en VoxAC30 i reserve!
Rolling Stones i London
Fortsetter vi i bydelen Chelsea, kan vi se mer av Rolling Stones historie. Vi rusler videre nedover til Edith Grove, en kjedelig og litt trist gate. I 102 Edith Grove var der Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones og kompisen James Phelge bodde fra slutten av 1962 til september 1963.
De disponerte en leilighet i 2.etasje i dette rekkehuset. Guttene hadde problemer med å holde orden, så moren til Keith Richards kom innom med mat og ryddet det verste.
Bill Wyman hadde fast jobb og Charlie Watts var ennå ikke på plass, men Ian Stewart var der. De var på jakt etter spillejobber og platekontrakt. De øvde på Weatherby Arms i 500 Kings Road, hvor også Bill Wyman prøvespillte og fikk jobben som bassist.
Rusler vi noen kvartaler sørover, kommer vi til Battersea Bridge ved Chelsea Embankment hvor vi promenerer østover langs Themsen. Det var her Richard Thompson knipset coverbildet til LP`en «Hand of Kindness» fra 1983.
Ta til venstre ved Chelsea Embankment etter ett par hundere meter og du kommer inn i en liten gatestubb som heter Chayne Walk. Og det var her, i 48 Chayne Walk, at Mick Jagger bladde opp 40.000 pund, tok med seg Marianne Faithfull – og flyttet inn i 1967. De forlot hverandre året etter, men Jagger beholdt huset i mange år. Da han i 1971 giftet seg med Bianca Perez Moreno de Macias, ble dette huset deres London-residens.
I nr 3 Chayne Road flyttet Keith Richards og Anita Pallenberg inn i 1969. De betalte dengang 50.000 pund for huset.
Den tunge narkorøyken lå tungt over hele gata, og politirazziar var daglidagse foreteelser her. Samtidig var dette den mest produktive perioden for Rolling Stones.
God tur tundt i musikkens mekka!