London Blog

Vi kan vårt reisemål

London Blog

Vi kan vårt reisemål

Ta en avstikker fra standardattraksjonene og dra til East End
Historisk sett har Londons East End vært kjent for fryktelig fattigdom og sagnomsuste forbrytere – fra Jack the Ripper til Kray-tvillingene – men det har nå blitt et yndet turistmål. De trendy, loslitte gatene oversvømmes av besøkende i helgene som vil se den hippe graffitikunsten, retrobutikker og gatemarkeder.

De eksentriske gratis museene er mindre kjent – de avdekker enda et lag av denne mangefasetterte mursteinsbydelen. Royal London Hospital Museum, for eksempel, der Elefantmannen holdt til frem til sin død; Museum of Childhood (barndommens museum), fullpakket med antikke leker og årgangs-moro, og Ragged School Museum, på arealene til en gratisskole for fattige barn som ble stiftet av den viktorianske filantropen Dr Barnardo.

Det kuleste dette nabolaget har å by på, er kanskje fornemmelsen av uvurderlig historie du får når du vandrer gjennom det. Her har franske hugenotter, irer, jøder og bangladeshere holdt til de siste 250 årene, og hver kultur har satt sitt preg på det som nå er Londons mest mangfoldige bydel. En vandring gjennom denne kosmopolitiske cockney-byen er så definitivt verdt undergrunnsbilletten.

Ekstra tips:
Fortsatt i øst? Du kan fråtse i mer gratis kultur med First Thursdays, som lenge har vært et ankerfeste for den blomstrende lokale kunstscenen. Den første torsdagen i måneden åpner rundt 150 av East Ends gallerier dørene sine gratis, med utstillinger, private fremvisninger, seminarer, foredrag, kanapeer og vin, pluss buss- og vandringsturer til mindre kjente studioer og steder.

Smak deg gjennom Borough Market
Borough Market, nær London Bridge, har vært i drift siden middelalderen og ligget på samme sted siden 1750-årene. Det er hovedstadens gourmet-destinasjon nummer én.

Mange av de rundt 100 bodene blir stadig mer organiske og eksklusive, så det er ikke akkurat et billig alternativ. Men med litt list og lempe kan du sette sammen en hel lunsj av gratis smaksprøver – skiver av surdeigsbrød dyppet i rik olivenolje, munnfuller av tradisjonelle paier, en skje kremet soppgryte her, en paella-reke der, en sjokoladetrøffel eller to til dessert …

Når du har gomlet i deg nok godbiter, er det bare rett og rimelig at du viser din takknemlighet ved å kjøpe noen få velsmakende suvenirer til å ta med hjem.

Spaser langs South Bank
Etter å ha stappet i deg all den maten trenger du en spasertur. Nederst i Borough finner du hovedstadens beste spasertur langs Themsen.

Når du vandrer vestover langs Bankside, tas du med tilbake i tid forbi Golden Hinde II, en rekonstruksjon av gallionen Sir Francis Drake seilte rundt verden med mellom 1577–80, fulgt av teateret Shakespeare´s Globe, hvor unge skuespillerspirer drømmer om berømmelse på den elisabetanske scenen. Deretter kan du ta steget inn i fremtiden med det spektakulære Tate Modern, som huser en av verdens største faste samlinger av samtidskunst og er fullstendig gratis!

Etter en ytterligere 20-minutters vandring vestover, kommer du til elvebreddens juvel: South Bank. Dette er en kulturell smeltedigel som bobler over av gratis festivaler, salgsboder, gatemusikanter, arrangementer og konserter i eller rundt Royal Festival Hall, National Theatre, Hayward Gallery og British Film Institute – sistnevnte tilbyr gratis filmfremvisninger via sitt Mediatheques-arkivsenter.

Avslutt ettermiddagen på stilfullt vis med en piknik i Jubilee Gardens, som gir deg perfekt utsikt til hovedstadens sakte snurrende vidunder, London Eye.
Dra på skattejakt i sølen langs Themsen
Hvis det høres for snobbete ut for din smak, kan du grave litt i sølen i stedet! Denne spennende skattejakten er like gammel som byen selv, og går ut på å grave langs strandlinjen i fjæren på jakt etter alt fra krittpiper til keramiske fliser, viktoriansk havglass og brosjer av bly.

Du finner alltids en skatt eller to, selv om det så bare er et uvanlig stykke drivved. Kanskje du til og med finner en flaskepost, eller vil sende din egen!

Smak til med en klype kultur i South Kensington
Med sine ærverdige gipsdekorerte villaer og brede gater omgitt av løvtrær, er South Kensington selve symbolet på engelsk urban velstand av den gode, gamle sorten. Her finner du også tre av Londons største og beste museer.

Her ligger de side om side: Victoria & Albert (V&A), en skattkiste av dekorativ kunst fra hele verden og fra ulike århundrer, Science Museum, med sine dingser og morsomme innretninger, og Natural History Museum, der et gigantisk hvalskjelett møter deg i døren. Disse tre institusjonene i verdensklasse holder åpent sju dager i uken og har gratis inngang.

Se klassiske filmer i et vaskeekte filmstudio
Hver tirsdag kveld viser Sands Cinema Club de beste internasjonale og arthouse-filmene i et stemningsfullt gammelt filmstudio/kostymeverksted i Rotherhithe like ved Themsen.

Her trer du inn i en spennende verden: Først går du gjennom kostymeverkstedet, overstrødd med sysaker og klesstativer som bugner av flotte plagg, før du kommer til den hjemmekoselige kinosalen, hvor en vennlig gjeng med filmentusiaster koser seg med temaer som spenner fra «filmer fra 1979» til fransk poetisk realisme. Det er gratis inngang, men du må skrive deg opp på e-postlisten og reservere billetter i forveien. Donasjoner mottas også med takk.

Lyst på flere filmtilbud for å vaske bort en regnfull dag i London? Hovedstaden byr på et voksende antall gratis lokale filmfestivaler året rundt, som også er en glimrende anledning til å utforske de blomstrende forstedene utenfor sentrum.

what-to-do-in-london-for-free-03

NYESTE INNLEGG

Legoland Windsor Resort er et fantastisk feriested som kombinerer moro, eventyr og magi for hele familien. Beliggende i den vakre byen Windsor, er dette resortet

Besøk denne praktfulle 17 hektar store eiendommen ved elvebredden midt i hjertet av Greenwich Maritime, som er en del av UNESCOs verdensarvliste. Billettene inkluderer tilgang

British Music Experience (BME) er et dynamisk museum og besøksattraksjon i London som tar deg med på en spennende reise gjennom Storbritannias musikkhistorie. Museet, lokalisert

Blenheim Palace ble bygget mellom 1705 og 1733 for John Churchill, den første hertugen av Marlborough, for å feire seieren over franskmennene i slaget ved

Museum of London Docklands er et museum som forteller historien om byens havn og industri. I 2023 åpnet museet en ny utstilling kalt Fashion City:

Tower Bridge: En praktfull bro med en rik historie Tower Bridge ble bygget mellom 1886 og 1894, og var den første hevebroen i London. Broen

Om Oss

Bloggen er et bidrag til å gi deg tips og råd for en minneverdig reise til London. 

Alt fra anbefalte reiseruter og de beste tidspunktene å besøke berømte attraksjoner til lokale spisesteder og kulturelle arrangementer. Enten du er interessert i kunst, historie, shopping eller gastronomi, vil vi veilede deg gjennom Londons mangfoldige tilbud.

Vi er dedikert til å gjøre din London-opplevelse uforglemmelig, og vi håper vi kan være din trofaste følgesvenn for å utforske denne fantastiske byen.

Bloggen drives som et supplement til Londontown.no.
Benytt den ekspertise vi har opparbeidet etter mer en 30 år som leverandør av reiser til London og England.

Følg meg

Siste innlegg

© 2000-2023. All Right reserved by Londontown.no